• hr
  • en

AGS Movers Zagreb

Direktor: Martin DE SURVILLIERS

+38516608304

Jezici koje govorimo:

O Hrvatskoj

Republika Hrvatska se nalazi uz Jadransko more i poznata je kao ulaz u Istočnu Europu. Raznolikost zemlje je veličanstevna i u krajoliku i u klimi.

about-croatia-alps

Pregled na hrvatsku

Republika Hrvatska se nalazi uz Jadransko more i poznata je kao ulaz u Istočnu Europu. Raznolikost zemlje je veličanstvena i u krajoliku i u klimi. Ova raznolikost je očevidna u stjenovitim regijama i alpskim nagibima na sjeveru, valovitim brdima panonskih ravnica na istoku, dinarskim planinama u unutrašnjosti i 5 835 km jadranske obale na jugu.

Hrvatska ima monogo prirodnih resursa, kao što su nafta, ugljen, boksit, željezna ruda, kalcij, prirodan asphalt, silika, liskun, gline, soli i hidroenergija.

Stanovništvo se procjenuje na oko 4,5 milijuna ljudi. Većina stanovništva su Hrvati i službeni jezik je hrvatski. Narodne manjine uključuju Srbe, Bošnjake, Mađare, Slovence i Cehe. Većina stanovništva je Rimokatolička, a manje grupe pripadaju Pravoslavnoj i drugim kršćanskim crkvama, kao i Islamu.

Gospodarstvo

Ekonomija je doživjela veliku štetu zbog rata koji je planuo 1991. godine. Međutim, do 2000. ju je turistički sektor vratio na svoju staru slavu. Trošenje potrošača na kreditu, kapitalne investicije, povećeni prihodi od turizma i zarada privatnih poduzeća doprinjeli su rastu BDP-a i padu u nezaposlenosti iz godine u godinu. 2005. godine, pregovori o pristupanju u Europsku Uniju i članstvo NATO-a su privukli strane investitore. Međutim, neke industrije u vlastništvu države još ovise o državnog financiranja, što smanjuje proračun koji je dostupan drugim sektorima, na primjer obrazovanju i tehnologiji.

Kao što je isti slučaju u drugim zemljama, rast BDP-a je nedavno bio pogođen svjetskom ekonomskom krizom. Bez obzira na ovu prepreku, budučnost je pozitivna za Hrvatsku. Vlada je započela ukidanjem nekih poslovnih pristojba, spajajući povezane vladine agencije i identificirajući i uklanjajući administrativne prepreke protiv strane investicije.

Hrvatska je postala 28. član Europske Unije 1. Srpanja 2013.

Get a quote